Czy są sposoby ochrony zbóż jarych w naszym kraju?

Polska jest krajem w którym większość upraw roślinnych stanowią zboża jare.

Występują dosłownie wszędzie. Cechują się też sporą różnorodnością. Albowiem, o czym nie wszyscy być może wiedzą do roślin jarych oprócz zbóż powszechnie znanych takich jak żyto, pszenica czy owies można także zaliczyć tak zwane zboża rzekome. A są to chociażby gryka zwyczajna, szarłat wyniosły czy komosa ryżowa. Zatem różnorodność zasiewów jest spora i duża.

Czy są sposoby ochrony zbóż jarych w naszym kraju?

Czy uprawy zbóż jarych zawsze przebiegają bez większych problemów?

Odpowiedź na to pytanie niestety jest negatywna. Rośliny jare tak jak zresztą każda żywa istota chorują i mogą umrzeć zanim jeszcze uda im się osiągnąć wiek dojrzały. Co więcej, każda roślina ma chorobę która jest charakterystyczna właśnie dla niej. Na przykład jęczmień jary dotyka plamistość siatkowa a pszenżyto jare rynchosporioza zbóż. Podobnie jest w przypadku innych odmian i gatunków. Jak wobec tego chronić uprawy zbóż jarych? Jak łatwo się domyślić z pomocą przychodzą związku chemiczne. Jednymi z nich są fungicydy. To dzięki tym środkom grzybobójczym można wyeliminować z roślin takie schorzenia jak mączniak prawdziwy zbóż i traw czy septoriozę paskową.

Już dawno minęły czasy kiedy to rolnik był pozostawiony w tej kwestii sam sobie. Dzisiaj, może skorzystać nie tylko z pomocy pracowników firm rolniczych oraz ośrodków doradztwa rolniczego rozsianych po całej Polsce. Wsparciem służą mu również strony internetowe. Jedną z nich na której dowie się wiele o ochronie zbóż jarych jest ochrona zboz jarych. Ta strona przynosi zawsze aktualne i co ważne skuteczne informacje na temat ochrony zbóż jarych. Każdy powinien ją regularnie odwiedzać i korzystać z zawartych na niej porad. Można być pewnym tego, że uzyskana z niej wiedza da w przyszłości bogatsze i skuteczniejsze plony wszystkim rolnikom uprawiającym tego typu rośliny. A to będzie z korzyścią nie tylko dla nich ale i całego społeczeństwa. To w końcu my wszyscy jesteśmy konsumentami różnych zbóż jarych.